Solliciteren

solliciterenAls je een baan zoekt, is het handig om van tevoren te bedenken hoe je jezelf in de markt plaatst. Waarom zouden bedrijven je moeten aannemen? Misschien zie je solliciteren als drempel om te gaan werken. Maar dat is het niet. Solliciteren kun je leren.

Voorbereiding
Voordat je begint met solliciteren, is het handig om te bedenken wat voor functie je wilt gaan bekleden. Bij wat voor soort bedrijf wil je graag werken? Wil je carrière gaan maken? Wat vind je zelf belangrijk? Stel jezelf dat soort vragen, zodat je voorbereid kan gaan zoeken en solliciteren.

Curriculum vitae
CVDaarnaast is een goed cv belangrijk. Zorg dat alles erop staat, aangepast aan de vacature waarop je reageert. Overbodige werkervaring doet er niet toe. Wees in je curriculum vitae kort, bondig en duidelijk en leg nadruk op relevante opleidingen en werkervaring. Wanneer je alles hebt opgemaakt, kun je nadenken over de inhoud ervan. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je ergens gewerkt waar je het misschien niet leuk vond, maar heb je doorgezet? Of waarom ben je juist gestopt? Wees kritisch. Zo kom je er achter wat je belangrijk en leuk vindt. Dit is handig om te doen, om tijdens een sollicitatiegesprek overtuigend te vertellen wat jij als persoon zoekt en hoe je de rol kunt vervullen waarop je gesolliciteerd hebt.

Sollicitatie
Wanneer je bent uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je op tijd komt en je in het bedrijf hebt verdiept. Wat zijn de belangrijkste merken, in welke landen is het bedrijf actief, hoeveel personen werken er, et cetera. Het is ook slim om op de hoogte te zijn van het nieuws. Lees kranten en bekijk ook de website van het bedrijf. Zorg dat je je voorbereid hebt om over je sterke kanten te vertellen. Dat moet je kunnen doen aan de hand van je cv. Je zou bij het vertellen kunnen vasthouden aan de zogenaamde STAR-structuur. Deze letters staan voor wat de Situatie was, de Taak die je vervulde, de Acties die je hebt ondernomen en welk Resultaat je er mee hebt geboekt. Verder is interesse tonen belangrijk. Stel vragen over het bedrijf en de functie die je beoogt.

sollicitatiegesprekEerste indruk
Een eerste indruk is heel bepalend en wordt gevormd meteen als je binnenkomt. Denk daar dus over na. Houd je lichaam recht en houd oogcontact wanneer je een goede handdruk geeft. Gebruik je lach om voor te stellen maar ook tijdens het gesprek. Verder zorg je natuurlijk dat je goed en verzorgd gekleed naar je sollicitatie gaat. Stem je kleding af op het bedrijf maar zorg tegelijk dat je je er prettig in voelt. Spreek rustig en ontspannen. Dan moet je met deze tips een heel eind komen.