LinkedIn

linkedin_logoLinkedIn is een online sociaal netwerk dat op 5 mei 2003 werd gelanceerd. Mensen kunnen zich inschrijven op de website en contacten leggen met anderen. Het doel is om geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars netwerk, en dan vooral in zakelijk opzicht. De missie van LinkedIn is wereldwijd alle professionals productiever en meer succesvol te maken. De website is in meer dan 200 landen en gebieden actief en heeft meer dan 200 miljoen leden.

Wat kun je ermee?
- Contact houden met oud-collega’s. Dit is handig omdat je zo altijd nog om expertise kan vragen van mensen die je kent en vertrouwt.
- Je kunt je professionele netwerk uitbreiden, doordat je netwerk niet alleen uit directe contacten bestaat. Relaties kunnen jou dan weer introduceren aan anderen om zo je netwerk uit te bouwen.
- Het is mogelijk bedrijven te volgen die je op de hoogte houden van vacatures. Maar werkgevers gebruiken LinkedIn ook om kandidaten voor openstaande vacatures te vinden. Vaak gebeurt dit binnen hun eigen netwerk of wordt iemand voorgedragen via relaties uit het netwerk.
- Mensen uit jouw netwerk kunnen je een aanbeveling geven. Dat kun je ook aan anderen doen.
- Je kunt precies volgen wie er in je netwerk zitten, hoe groot je netwerk is, welke specialisten je kent en uit welk land ze komen.
- Met vragen kun je terecht bij LinkedIn Answers. Je krijgt vanuit de hele wereld reactie en put uit een heel groot netwerk.


Van start gaan
Om een netwerk op te bouwen, is het belangrijk dat je te vinden bent en professioneel overkomt. Zorg er ten eerste voor dat je hele profiel is gevuld en dat er een foto op staat waarop je professioneel overkomt. Vervolgens kun je gebruik gaan maken van de website. Linkedin-intranetMeld je aan bij interessante groepen, stel en beantwoord vragen, geef aanbevelingen voor anderen en vraag ook of anderen dat voor jou doen. Je kunt ook zelf groepen maken over jouw expertise, of dat nou gaat over marketingadviezen, kantoorartikelen of duikgereedschap, dat maakt niet uit. Als je maar gevonden kan worden. Onderhoud contact door te kijken wie je profiel regelmatig bezoekt. Je kunt een link plaatsen naar je LinkedIn pagina op je cv, zodat potentiële werkgevers je op kunnen zoeken als je solliciteert. En zorg wel dat je account up-to-date blijft.

Solliciteren via LinkedIn
Bedrijven kunnen een knop bij hun vacatures plaatsen via de applicatie ‘Apply with LinkedIn’. Zo kun je direct met je eigen LinkedIn profiel solliciteren op de functie die je tussen de vacatures hebt zien staan. Hoe dat werkt, zie je hieronder in de video.